Drie streepjes, meer is het niet, het hamburgermenu. Deze drie streepjes hebben de afgelopen twee jaar de wereld veroverd. Sinds het de meestgebruikte vorm op mobiele aparaten is geworden om het navigatiemenu te voorschijn te klikken, wordt het ook steeds vaker op andere devices toegepast. Maar is dat wel zo’n goed idee? De afgelopen jaren is er natuurlijk al onderzoek naar gedaan en daar kwamen de volgende conclusies uit naar voren:
- Het hamburgermenu wordt nog steeds niet door iedereen begrepen (Lees dit leuke artikel op exisweb.net).
- Het verbergen van content houdt in dat veel mensen het gewoon niet zien, ook hier niet. Denk hierbij aan WYSIATI (what you see is all there is) van Daniel Kahneman.
De NNGroup heeft een uitgebreid artikel geschreven over het verbergen van hoofdnavigatie. Laat ik niet alles daaruit herhalen maar de conclusie geven: Wanneer je de ruimte hebt, profiteer er dan ook van. Laat zien wat je te bieden hebt en kies voor duidelijk zichtbare navigatie. Maar niet alleen zichtbaarheid van de hoofdnavigatie had dit jaar te lijden, ook de subnavigatie stond zwaar onder druk. Wat zijn de oorzaken?
- Ruimtegebrek
Subnavigatie tonen is lastig voor mobiel. De linkerkolom, het dropdownmenu. al die oplossingen leveren in de mobiele weergave problemen op. Daarom wordt ze soms gewoon weggelaten, ook op de tablet en de desktop. - Mode
Mobiele templates zijn hipper dan die oude met die lelijke kolommen, dus wil men het eenvoudig niet meer. - SEA en SEO denken
Want ‘Mensen komen toch direct op de goede pagina binnen’, nietwaar?
Inderdaad, veel mensen komen door een zoekopdracht (waarbij SEO een rol speelt) of via een advertentie (waarbij SEA een rol speelt) midden op een site binnen. De gedachte dat gebruikers altijd vanuit de homepagina naar de juiste plek zoeken, is achterhaald.
Vanuit die ontwikkeling zie ik dan ook dat bij online marketing steeds meer gedacht wordt vanuit de combinatie ‘Google’ -> ‘Landingspagina’ -> ‘Conversie’. De bestaande sitestructuur wordt als minder relevant gezien.
Daar zit zeker een kern van waarheid in. Maar het is niet omdat mensen ergens midden op de site terecht komen dat ze zich vervolgens niet willen oriënteren, integendeel!
Navigatie is belangrijker dan ooit
- Juist omdat mensen van site naar site overspringen..
- Juist omdat er op kleine devices zo weinig ruimte is om je aanbod te presenteren..
- Juist omdat mensen geen tijd hebben om over jouw content na te denken maar op de eerste de beste relevant lijkende link doorklikken..
Juist om al die redenen is het belangrijk om direct te communiceren wat je site nog meer te bieden heeft: door een heldere, zichtbare navigatiestructuur. Dat dat de trend voor 2015 mag zijn!